Kisegzisztencia, kis kollegiális

Írhatnék arról, naplószerűt, hogy milyen volt a turné, de ahhoz egy élet is kevés lenne. Mostanában viszont mind’ gyakrabban érzem úgy, hogy szorít az idő. Ráadásul én ezt a tételt az önzés kiindulópontjává tettem (a halál térbeli rendjéről olvasok éjszakánként, hogyisne tennék így).

Kollegiális naplót kell írni. Múlt heti erdélyi Műút-turné miatt hétvégére halasztottam, gondolva, hétfő–csütörtök túra, péntek haldoklás, hétvége írás. Ebből lett péntek–vasárnap haldoklás, s ma a sürgetésre is csak ezt tudtam válaszolni: „lóri, egyelőre tanácstalan vagyok, tegnap dél óta mostanra fejeztem be egy jó ideje készülő elbeszélést, mert: most kellett befejezni. Így adta magát. Most boldog vagyok, épp ezért felelőtlen és üres, s még arra sincs ötletem, honnan lopjak ötletet.”

1Írhatnék arról, naplószerűt, hogy milyen volt a turné, de ahhoz egy élet is kevés lenne. Mostanában viszont mind’ gyakrabban érzem úgy, hogy szorít az idő. Ráadásul én ezt a tételt az önzés kiindulópontjává tettem (a halál térbeli rendjéről olvasok éjszakánként, hogyisne tennék így).

 

Írhatnék esetleg arról valamit, hogy az előbb kicsit lazítottam, hónapok óta szokásom a lehető legtöbb képet letölteni a Miskolc a múltban FB-csoportban közöltekből,

 

2

jó kövér mappa lett, valahol a mélyén rejlenek a kincseim a régi Ferenczi-házról (Erős Feri, de szép emlék az a miskolci nemzetközi konferencia!),

3

néhány a szülőházamról (Kossuth u. 8. szám) stb.

Jobb oldali ház!
Jobb oldali ház!

Meg mindenről, ami már nincs meg Miskolcon, de volt valaha. Erős polgárság, gyár, kisegzisztenciák, kis kockázat, munkások, becsület. Miskolc a múltban: Fantasztikus csoport, pótolhatatlan munka a szervezőké, hatalmas képadatbázis.

Írhatnék arról, hogy pár éve nem hittem volna, az egyébként nagyszerű friss Alföldet kinyitva először az „Etiko-esztétika és politika Lukács György korai műveiben” alcímű dolgozathoz lapozok.

5

Aztán írhatnék a fájdalomról, mert Musil még mindig összefóliázva hever a polcomon, lásd időhiány plusz a jovialitás elvesztése — három vaskos kötet a börtönében.

6

És még az örömről is írhatnék, mert a decemberi Műút kritikarovatában szépen blokkosodtunk: Takács Zsuzsa, Varga Mátyás, Móricz és Bolaño művészete is több írás témája.

És arról még nem is írtam, hogy írhatnék a holnapi víz- és fahordásról, ami miatt, milyen a sors, mégis most áll össze egy kis kollegiális.

Ennek örömére szóljon az egyik örök kedvenc: a Chick Habit, mely remélem mindenkinek ismerős lesz a Grindhouse (Tarantino) c. filmből is!