Jelentéstan

...nálunk évente harmincnyolcezer feljelentés érkezik az adóhivatalhoz (forrás: Magyar Idők). Az naponta több, mint száz. Arányosan elosztva mintegy tizenöt percenként egy. Kollégám, azt vetette föl, hogy ki kellene számolni pontosan (13,8 percenként), és hát ott van az éjszaka is, amikor nem. Éjszaka? Olyankor a legjobb! Éjjeli feljelentő, álmatlanságban szenvedő feljelentő, akit a jó lelkiismerete nem hagy aludni, amíg legalább egyet fel nem jelent...

„A Hargitán áll a mentő
benne ül a feljelentő”
(neve elhallgatását kérő ismert szerző)

Még régebben olvastam, hogy Skandináviában az adóbevallások nyilvánosak, bárki megnézheti bárkiét az interneten. És ha valami nem tetszik, vagy úgy véli, nem stimmel, hát szóvá teheti. Igaz, ott például a nyaralásra költött összeget le lehet vonni az adóalapból, mert úgy gondolják, hogy a pihenés szükséges a munkához. És persze sokkal hidegebb is van, mint nálunk, ahol évente harmincnyolcezer feljelentés érkezik az adóhivatalhoz (forrás: Magyar Idők). Az naponta több, mint száz. Arányosan elosztva mintegy tizenöt percenként egy. Kollégám, azt vetette föl, hogy ki kellene számolni pontosan (13,8 percenként), és hát ott van az éjszaka is, amikor nem. Éjszaka? Olyankor a legjobb! Éjjeli feljelentő, álmatlanságban szenvedő feljelentő, akit a jó lelkiismerete nem hagy aludni, amíg legalább egyet fel nem jelent.

Alapvetően a tűrhetetlen gazdagodásról van szó a forrás szerint, ami idegesíti a feljelentőt. Aki először lesz ideges, és csak ezután feljelentő. Mondjuk, én is sokszor voltam már ideges, de feljelentő még nem. Persze, ettől azért látom az összefüggést. Sőt, egy másikat is látok, ami talán elkerülte a lelkes finánc és a lelkes újságíró figyelmét egyaránt.

Miszerint mi volna, ha hagynák szépen meggazdagodni ezt a harmincnyolcezer családot? Más hírek szerint a költségvetés prímán megvan az elcsalt adó nélkül is. Tíz év alatt az már háromszáznyolcvanezer család. Néggyel szorozva az 1 520 000 ember. Ennyien gazdagodhatnának meg tízévenként, ha a feljelentők önmérsékletet tanúsítanának. Negyven-ötven év alatt, népességfogyással korrigálva egy visszavonhatatlanul gazdag ország lehetnénk.  Ha mégsem, akkor maradunk feljelentőkben gazdagok.

Ismét egy másik hír szerint az EU-ban mi és a hollandok biciklizünk a legtöbbet. Apró distinkció, hogy a hollandok már bicikliznek, mi még biciklizünk. Vagyis hát ők azért, mert már nem ülnek autóba, mi meg még nem.  Így a statisztikai adat két, gyökeresen eltérő jelenséget azonosként mutat fel. Nem ugyanazt jelenti.

Tanult kollégám felhívta a figyelmemet a más tekintetben is kézenfekvő biciklis példára, miszerint ha egyszer megtanulta az ember, utána már nem felejti el, megy az simán. Kollégám szerint nincs ez másként feljelentéssel sem.