Beck András: Szakítópróba (Karinthy, a Nihil és akiknek nem kell)

Nem volna semmi rendkívüli abban, ha a Nihil című Karinthy-vers megjelenését korszakos eseményként jegyeznék fel irodalmi évkönyveink. Ha úgy gondolnánk rá, ahogy mondjuk a Tavaszi áldozat bemutatójára vagy Duchamp első readymade-jeire gondolnak a művészet nagyvilágában. Kiválthatott volna azonnali zajos botrányt, mint Sztravinszkij darabja, de akár később, évtizedek múltán is megnőhetett volna a híre és hatása, tudatosulhatott volna jelentősége, mint Duchamp biciklikerekének és hólapátjának.

A könyv IDE kattintva olvasható és letölthető! 

Nem volna semmi rendkívüli abban, ha a Nihil című Karinthy-vers megjelenését korszakos eseményként jegyeznék fel irodalmi évkönyveink. Ha úgy gondolnánk rá, ahogy mondjuk a Tavaszi áldozat bemutatójára vagy Duchamp első readymade-jeire gondolnak a művészet nagyvilágában. Kiválthatott volna azonnali zajos botrányt, mint Sztravinszkij darabja, de akár később, évtizedek múltán is megnőhetett volna a híre és hatása, tudatosulhatott volna jelentősége, mint Duchamp biciklikerekének és hólapátjának. Hiszen ez a vers, mely a Nyugat 1911. január 1-jei számában jelent meg, valóságos időzített bomba volt: explicit kihívást jelentett nemcsak a korszak átlagolvasója, de még a modernség nevében fellépő Nyugat irodalom- és művészetfelfogása számára is. Aztán a botrány mégis elmaradt. Ezért az, aki ma, száz évvel megjelenése után a Nihilről ír, egy kicsit még mindig a felfedező pózában tetszeleghet, miközben a vers bizonyos értelemben közszájon forog.
(Beck András)

Beck András (1961) művészetkritikus.
Kötetei:
Nincs megoldás, mert nincs probléma (1992)
Hagyni a teóriát másra (2000)

Műút-könyvek 023
Megjelenteti a Műút folyóirat szerkesztősége
muut.hu
www.facebook.com/muutfolyoirat
www.twitter.com/muut_folyoirat
Kiadja a Szépmesterségek Alapítvány Miskolcon
Felelős kiadó: Kishonthy Zsolt
Szerkesztette: Jenei László
Szöveggondozás: Nagy Zsejke

Borítóterv és nyomdai előkészítés: Kósa Tamás

A kötetben szereplő Nihil-képregények a MOME Képregény: High&Low kurzusára készültek. Alkotóik: Jónás Enikő, Korpai Judit, Kósa Tamás, Mészáros Anna, Toldi Veronika, Tóth Hanga. A borító Korpai Judit rajzának felhasználásával készült.

Nyomdai munkák: Tipo-Top Nyomda
Felelős vezető: Solymosi Róbert

A kötet megjelenését támogatta

a Nemzeti Kulturális Alap

ISBN 978-615-5355-12-7

ISSN 2061-4314

128 oldal, 2500 Ft

A könyv Facebook-oldala: www.facebook.com/Szktprb