A „melegszívű munkásvárostól” az operafesztiválig

A Műút köszöntötte a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházat

(b-j) Hegyi Árpád Jutocsa, Csiszár Imre, Béres Attila, Bazsányi Sándor

A Műút folyóirat által szervezett pódiumbeszélgetés az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház közelmúltbeli 33 évéről (1979-2012) szólt. A rendezvényen a Színház egykori igazgatói, művészeti vezetői idézték fel a vezetésük alatt álló kulturális intézmény működését, eredményeit, gondjait, sajátosságait.

Vendégeink voltak: Csiszár Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész; Hegyi Árpád Jutocsa, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár; a házigazda: Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója; és a moderátor, Bazsányi Sándor irodalomtörténész, kritikus, a Műút szerkesztője.

A pódiumbeszélgetésről hangfelvétel készült, s az anyag szerkesztett változata 2023. decemberétől olvasható lesz a Műút portálon (https://muut.hu/) annak digitális mellékleteként (Dűlő).

Halasi Imre elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de vállalta, hogy a felmerült kérdésekre válaszol, s a beszélgetés szerkesztett változatában az ő mondanivalója is megjelenik.

A beszélgetés szerkesztett változatát is tartalmazó kiadványban olvasható lesz majd a Miskolci Nemzeti Színház legnagyobb szabású átalakulását, rekonstrukcióját építész-tervezőként irányító Bodonyi Csabával készült terjedelmesebb interjú is. Az interjút Bereczki Zoltán miskolci építész, egyetemi oktató (Debreceni Egyetem, Építőmérnöki Tanszék) készíti.

Itt is szeretnénk megköszönni a Miskolci Nemzeti Színház kivételes figyelmességét, segítőkészségét!

Fotók: Gálos Mihály Samu/Miskolci Nemzeti Színház

A „Műút folyóirat projektje a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriuma alkalmából” szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.