PETRI-DÍJ 2023 — A Petri-díj kuratóriumának közleménye!

Mostantól pályázni lehet a Petri-díjra!

A Petri György-díj kuratóriuma az idei évtől kezdve megváltoztatja a díj odaítélésének módját. A Petri-díjra mostantól pályázni lehet.

A Petri-díj továbbra is az első kötetek megjelenését kívánja támogatni, tehát csak olyan műveket várunk, amelyek teljes terjedelmükben eddig önálló kötetben nem jelentek meg, illetve kiadásukra a szerzőnek egyetlen kiadóval sincs megállapodása.

Pályázni verses vagy szépprózai művekkel lehet, amelyek terjedelme verses mű esetében minimum 600, maximum 1800 sor, prózai mű esetében pedig legalább 4 szerzői ív (160.000 leütés), legfeljebb pedig 12 szerzői ív (480.000 leütés).

A díjazott művet a Magvető kiadó jelenteti meg.

A kéziratokat a kuratórium 2023. október 10-én éjfélig várja a petridij2023@gmail.com címre.

Az előválogatók az idei évtől kezdve Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán lesznek. Munkájukat Pályi Márk koordinálja.

Az elolvasott kéziratokról nem küldünk külön értékelést, csupán a kurátorok elé kerülő legjobb tíz kézirat szerzőjét értesítjük az eredményről. Az előválogatás menetéről lejjebb olvashatnak.

A hosszú lista kihirdetése november 30-án lesz, az első három helyezett nevét pedig december 15-én hozzuk nyilvánosságra. A díjat Petri György születésnapján, december 22-én adjuk át.

A Petri-díj eddigi kuratóriuma kibővült: Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs és az előző évi Petri-díjas (ezúttal Rékai Anett) mellett új tagja lesz Deres Kornélia, továbbá a Magvető kiadó egyik szerkesztője.

A Petri-díj kuratóriuma

Budapesten, 2023. szeptember 11-én

AZ ELŐVÁLOGATÁS MENETE

A legjobb tíz közé továbbjutók kiválasztása során az előválogatók a szerző nevének feltüntetése nélkül kapják meg a kéziratokat és terjesztik fel közülük a kiválasztott tíz kéziratot a kurátorok elé. A továbbjutók nevét nyilvánosságra hozzuk, és a kurátorok már a szerzők neveinek ismeretében választják ki közülük a díjazott személyét. Kérjük tehát, hogy a pályázók a levelükben adják meg a beküldött mű címét és a nevüket, de az utóbbit a csatolt kéziraton ne tüntessék föl.