A barna zongora

[PAUL SACHER]
77
1940. augusztus 15.
[SCHÖNENBERG] [PRATTELN (BASEL)]

Kedves Bartók Úr,
néhány szép és pihentető hetet töltöttünk Saanenban. Gondolataink gyakran jártak eközben Önnél és feleségénél. Ha kedvük és lehetőségük lesz a közeli jövőben Svájcba jönni, hogy nyugalomban kipihenjék magukat, a kis ház a hegyekben mindenkor rendelkezésükre áll. Nagyon örülnénk, ha erre alkalmuk lenne. [Vagyis, ha az európai élet újra normalizálódna.]
A barna zongora, mely még a nappaliban áll, újra meg újra arra emlékeztet, hogy itt komponálta a Divertimentót. A zenekar és jómagam gondosan és a legnagyobb örömmel tanultuk meg müvét, igen sok próbával. Remélem, elégedett lett volna az előadással. A közönség nagyon melegen fogadta a Divertimentót, melyet október 2-án este 21 órakor a rádióban fogunk játszani. — Vajon meg tudja-e hallgatni? Az újságkivágatokat, melyeket a titkárság küldött Önnek, időközben bizonyára megkapta.
Azt olvastam és hallottam, hogy amerikai útja nagyon sikeresen végződött. Melyek a jövőbeli tervei?
Svájc megmaradását csodának tartjuk, és hálásak vagyunk a jó sorsnak, mely mostanáig megóvott bennünket a háborútól. Valamennyi hangversenyünket, ha olykor nagyon nehéz körülmények között is, a programnak megfelelően megtarthattuk. Izgalmas hetek voltak, az ágyuk dörögtek és bőgtek, mintha nekünk szánták volna, és az idegeket nehéz próba elé állították. Minden svájci azon igyekszik, hogy országa sorsához méltó legyen. Ezért bátran tovább dolgozunk.
A legszívélyesebb üdvözletekkel feleségemtől is, Önnek és feleségének az Ön
[Paul Sacher-ja]
[Utóirat kézírással:] Jövőre Kodály Psalmus Hungaricusát adjuk elő!
Bartók Béla professzor úrnak, Csalan ut 29, BUDAPEST/II

(Paul Sacher levele Bartók Bélának, in: Bónis Ferenc: Bartók Béla – Paul Sacher levelezése 1936-1940, Balassi Kiadó, Budapest, 2013, 77.o.)