Közös utak — szó és kép egymásra hangolva a Budapest Art Weeken

2017. április 18–23. között rendezik a 2. Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot. A programok között megtalálható Közös utak című beszélgetések során egy-egy íróval vagy költővel és egy-egy képzőművésszel arról esik szó, miben érzik egymás munkáját rokonnak. Az egymást követő napokon 18:30-tól a Városház téri Üvegházban öt beszélgetésben Karafiáth Orsolyával, Kemény Zsófiával, Tompa Andreával, Weiner Sennyey Tiborral, Hevesi Judittal, Isaak Silarddal, Estreházy Marcellel, Radák Eszterrel, Szarka Fedor Guidóval és Weiler Péterrel találkozhatnak az érdeklődők.

2017. április 18–23. között rendezik a 2. Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot. A programok között megtalálható Közös utak című beszélgetések során egy-egy íróval vagy költővel és egy-egy képzőművésszel arról esik szó, miben érzik egymás munkáját rokonnak. Az egymást követő napokon 18:30-tól a Városház téri Üvegházban öt beszélgetésben Karafiáth Orsolyával, Kemény Zsófiával, Tompa Andreával, Weiner Sennyey Tiborral, Hevesi Judittal, Isaak Silarddal, Esterházy Marcellel, Radák Eszterrel, Szarka Fedor Guidóval és Weiler Péterrel találkozhatnak az érdeklődők.

A Budapest Art Weeken hat nap alatt egyetlen jeggyel 60 múzeum, galéria és kiállítótér 80 kiállítása és kapcsolódó programja látogatható. Ennek része a Közös utak című sorozat is. A kétórásra tervezett beszélgetések alatt kiderül, a megjelent alkotók milyen módszerrel, min dolgoznak, milyen alkotói utat jártak be és az is, miért épp ők ülnek egy asztalnál azon az estén.

Április 18-án Karafiáth Orsolya író, költő és Silard Isaak festőművész lesznek a sorozat nyitó előadásának vendégei. Ők ketten többször dolgoztak már együtt, ennek a munkának egyik lenyomata közös kötetük (Profán paletta — Silard Isaak képeihez, 2009). A két alkotót évek óta tartó személyes kapcsolat fűzi össze, így nemcsak személyes, sokoldalú munkásságukról, de a közös útról is lesz mit mondaniuk.

Április 19-én Tompa Andrea Artisjus-díjas regényíróval, színikritikussal és Esterházy Marcell képzőművésszel találkozhatnak az érdeklődők. A Színház folyóirat főszerkesztőjével, két nagy sikerű, a családtörténetből is sokat merítő, az erdélyi magyarság létélményeivel foglalkozó regény írójával és a határterületeket bejáró vizuális művésszel a családi emlékezet szerepéről, a határok átjárhatóságáról, a politikus művészet lehetőségeiről és a kritikai szemlélet szükségszerűségéről is szót váltunk.

Április 20-án a népszerű költő-slammer-mozgalmár Kemény Zsófi és a Hermann Nitsch-et és Keserü Ilonát egyaránt a mesterei között tudó, színes és genderérzékeny művekkel jelentkező Radák Eszter festőművész lesz a vendégünk, akinek március 22-én nyílt önálló, Négy évszak, ha még egyáltalán van olyan című kiállítása a Virág Judit Galériában. Velük a mozgalmakról és intézményesülésükről, az alkotóközösségek és a magányos munka viszonyáról, a vezető szereppel járó élményeikről, kétségeikről, a genderkérdések tematizálásának jelentőségéről és a siker megélésének szereplehetőségeiről is szó esik majd amellett, hogy milyen rokon vonásokat látnak egymás munkáiban.

Április 21-én ismét egy közeli barátság műhelytitkaiba pillanthatnak bele a Weiner Sennyey Tibor költő-szerkesztő és Szarka Fedor Guidó grafikus-képzőművész-performer-előadó részvételével zajló esten. A két alkotót nemcsak az évek óta tartó barátság, de a keleti kultúrák, a meditáció és a vidéki élet iránti elkötelezettség is összeköti. Miért lesz egy költő szívügye az indonéz árnyjáték, a vajang, és miért alkot egy Krsna által felemelt hegy fekete köveinek szétszóródását ábrázoló tusrajzsorozatot egy képgrafikus? Ki hogyan választ mestert? Kettejükkel a városi és a vidéki élet alkotáslélektani vetületeiről, közös egzotikus utazásukról, a nyugalom és kontempláció szükségességéről éppúgy szó esik majd, mint a zene szerepéről és a keleti vallások iránti elköteleződés mikéntjéről és miértjéről is.

Április 22-én, szombaton délután négytől Hevesi Judit költő és Weiler Péter festőművész lesznek az utolsó beszélgetés vendégei. Ők ketten együtt dolgoztak a fiatal, ám 2013 óta a Szép versek antológiában folyamatosan szereplő, NKA alkotói ösztöndíjjal és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjjal is elismert pszichológus-költőnő második verseskötetének bemutatóján — az Andrássy út 66. szám alatti pop-up kiállítótérben 2017. március 30-án Weiler Péter performansszal mutatta be a Magvető Kiadónál megjelent Holnap ne gyere című kötetet.

Az első és utolsó est háziasszonya Markó Anita kulturális újságíró, a szerdai, csütörtöki és pénteki alkalmaké Györe Gabriella. A beszélgetésekre a belépés ingyenes, de előregisztrációhoz kötött.