„Ez az utolsó szöveg…” — Krasznahorkai László volt a Műút vendége

„Krasznahorkai olvasása inkább arra figyelmeztet: ha a tökéletest keressük a mondatok mögött, akkor nem olvassuk el a mondatokat. Mert mi is lenne, ha valóban leírta volna már ezt a mondatot? Elképzelhető lenne, hogy utána még egyet leírjon? Ő vagy bárki más ezen a világon? Menne akkor a világ tovább? Nem, a hangsúly itt a keresésen van és a meg nem találáson. És még valami: egy filozófus sohasem mögöttes értelmet keres. Kantnak nincs mögöttes értelme, Hegelnek sincs és Derridának sincs. Felszínük van, felületük, ami más felületekhez kapcsolódik, szöveg, amit olvasni kell. Mit is tehetne mást a filozófus: olvas.” Videóbeszámoló a miskolci estről.

A Műút a könyvtárba vezet című sorozatunk 31. programján, május 9-én Krasznahorkai Lászlót Bagi Zsolt kérdezte Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

13.05.21.krasznahorkai_bagi

Bagi Zsolt felkérésre született rövid felvezetője szerint: „Krasznahorkai olvasása inkább arra figyelmeztet: ha a tökéletest keressük a mondatok mögött, akkor nem olvassuk el a mondatokat. Mert mi is lenne, ha valóban leírta volna már ezt a mondatot? Elképzelhető lenne, hogy utána még egyet leírjon? Ő vagy bárki más ezen a világon? Menne akkor a világ tovább? Nem, a hangsúly itt a keresésen van és a meg nem találáson. És még valami: egy filozófus sohasem mögöttes értelmet keres. Kantnak nincs mögöttes értelme, Hegelnek sincs és Derridának sincs. Felszínük van, felületük, ami más felületekhez kapcsolódik, szöveg, amit olvasni kell. Mit is tehetne mást a filozófus: olvas.”

Amíg olvashat — tesszük hozzá, akik egy úgynevezett mocorgás és pisszenés nélküli, delejező hatású est végjátékaként Krasznahorkai felolvasását hallgattuk. Mert hogy is konferálja fel saját magát? „Ez az utolsó szöveg, ami lezárja ezt a könyvet, meg az én pályámat, mint Krasznahorkai-sztorit.” Tessék követni a videón: