Beatrulett — irodalmi előszilveszter a Helynekemben

2015. december 28-án (hétfőn) 17 órától irodalmi előszilvesztert rendez a Helynekem (3530 Miskolc, Széchenyi I. u. 30.) — Béki István (Magatartás, Műút-könyvek), Horváth Benji (Beatcore, FISZ–Erdélyi Híradó) és Kubiszyn Viktor (Oroszrulett, Kalligram) köteteinek bemutatójával.

2015. december 28-án (hétfőn) 17 órától irodalmi előszilvesztert rendez a Helynekem (3530 Miskolc, Széchenyi I. u. 30.) — Béki István (Magatartás, Műút-könyvek), Horváth Benji (Beatcore, FISZ–Erdélyi Híradó) és Kubiszyn Viktor (Oroszrulett, Kalligram) köteteinek bemutatójával.

Béki István ember, költő, performer, magatartásművész, nem mellébeszélő beszélő, akinek versei olvasása után a hallgatás lenne a legméltóbb gesztus, a szigorúan befelé figyelő hallgatás, hogy ebbe a csöndbe visszaszűrődjenek a költő erőteljes, mindennapi kiáltványként érzékelhető, megrendítő és magas érzékenységű, tiszta sorai:
1. Magamat magamhoz tartozónak gondolom.
2. Minden feleslegesnek ellenállok.
3. Átélem lényem lecsupaszítását.
4. Egyszerű imákkal reagálok felétek.
5. A világegyetem minden szegletében vizionálok.
6. Magatartásomat magamhoz méltóan hitelesítem.
(feLugossy László olvasata)

Már kevés volna a beat csodája, kevés a punk nemtörődöm pimaszsága. A karnevál erősíti ugyan a vallást, a tabukkal szembeni hanyagság pontosabb nyelvet kínál, de rég késő csak reagálni és csak ellenállni. Nagyon komoly a játék. Azért a válogatott függőségek, bűnök és félelmek közt egy fikarcnyi jó is akad: kávé, virágzás, barátok. És ezzel lesz még alattomosabb a közeg. Ebben van Horváth Benji második kötete, amit megélt, megírt, és néha kicsit belehalni sem átallt. Öntörvényű, és az egyik legbátrabb, amit ismerek: „Akkor gyere, / hülye szeretet, majd megtanullak. / Rajta gecik, üssetek.”
(Gondos Mária-Magdolna)

Kubiszyn Viktor Oroszrulett című regénye egy férfi és egy nő moszkvai utazásának története. Egyszerre fizikai és lelki/szellemi út ez, amit megcsavar a különböző kábítószerek hatása alatt lévő karakterek belső világának ütközése a fizikai valósággal. A történet nagy részében Moszkva a főszereplő, ahol a városon belüli tér egyrészt a látható, híres/hírhedt moszkvai helyszínekre épül: a Vörös tér, Kreml, a metró, a Moszkva folyó partja, a Patrarsije Prudin, a Sztálin-agyarak stb; másrészt a láthatatlan/földalatti Moszkva, a lakótelepek, csatornák, árnyékban élő egzisztenciák világa. A belső utazás a két fő karakter személyiségében játszódik le. A férfi középkorú, józan életet élő exdrogos, a nő huszonéves, a kamaszkorból épphogy kinőtt lázadó, különlegesen lelki érzékenységgel és intellektuális érzékkel. A főszereplő férfi nem használ kábítószereket, de a nő annál többet — csakúgy, mint a könyvben megjelenő karakterek jórésze. A különböző hallucinogén szerek (LSD, dizájnerdrogok), az amfetamin és az opiatok által generált drogos narratíva adja a lelki utazás egyik rétegét, a főszereplő férfi józansága, vívódásai és megoldáskeresése a „repülésre” a másikat.

Az esemény a Facebookon: http://www.facebook.com/events/926427944059344/.