Eörsi 10 — Pályázati felhívás

A szervezők és szerkesztők arra bátorítják a fiatal szerzőket, lehetőleg olyanokat, akik még nem voltak tíz évesek a rendszerváltozás hajnalán, hogy vegyenek részt — Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában — az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikákkal ezúton meghirdetett vetélkedőnkön.

2015. október 13-án lesz tíz éve, hogy elhunyt Eörsi István költő, író, színpadi szerző és publicista. Utóbbi feladatkörében nehézsúlyú volt, a magyar publicisztikatörténet egyik legvitriolosabb, legkeményebb közéleti szemleírója volt, a publicista Ady méltó társa, aki epébe mártott tollhegyével 1956-tól, majd politikai bebörtönzöttként való 1960-as szabadulása után a Kádár-rezsim egyik legkérlelhetetlenebb kritikusa volt. Eörsi tíz éve nincs velünk. Különös változásokat hozó tíz év volt ez, biztos lett volna mondandója a halála után kipattant ügyekben: Szabó István ügynökügyében és kétoldali felmagasztalásában, az őszödi beszéd kapcsán, a Budapestet feldúló zavargásokról és ’56 furcsa 50. évfordulójáról. Biztos megszólalt volna a miniszterelnök-casting, a romagyilkosságok, a kötcsei beszéd, a NER-alapítás, a médiatörvény, az alkotmány-visszavonás, a baltás gyilkos, Paks-Putyin ügyében, és még sok egyéb témában. Ezek a publicisztikák nagyon hiányoztak az elmúlt tíz évben.

Most az alulírott szervezők és szerkesztők arra bátorítják fiatal szerzőket, lehetőleg olyanokat, akik még nem voltak tíz évesek a rendszerváltozás hajnalán, hogy vegyenek részt — Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában — az elmúlt tíz év fordulópontjairól írt publicisztikákkal ezúton meghirdetett vetélkedőnkön.

A pályázat nem paródia, egyrészt mert 100 000, 50 000 és 25 000 forintos jutalmakkal honoráljuk azokat, akiket a zsűri arany, ezüst, és bronz fokozatú eörsistának ítél meg. A zsűri a publicisztikákat közreadó lapok főszerkesztőiből, Eörsi monográfusából és szakfoglalkozású unokájából áll.

A pályázati felhívásra születő publicisztikákat maximum 8000 leütés terjedelemben az es@es.hu e-mail-címre kérik beküldeni 2015. szeptember 15-ig a szerző nevével és elérhetőségével, valamint a publikáláshoz való hozzájárulásukkal együtt.

A legjobb tizenkét írást szeptember és október hónapokban megjelentetik a versenyben részt vevő online fórumok.

Az Eörsi 10 rendezvénysorozat szervezői: Eörsi László, Lengyel Anna, Pap Ágnes, Vágvölgyi B. András.