Passzázs, passzió, obszesszió — vajdasági alternatívák

A Határtalan napok második napján a Műút vendégei a Vajdaságból érkeznek — a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínjében április 6-án (szombaton) 17 órától beszélgetés, filmvetítés és performansz: Tolnai Ottó, Tolnai Szabolcs, Erdély Andrea és Radics Viktória.

passzazs_innA Határtalan napok második napján a Műút vendégei a Vajdaságból érkeztek — a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínjében április 6-án (szombaton) 17 órától beszélgetés, filmvetítés és performansz: Tolnai Ottó, Tolnai Szabolcs, Erdély Andrea és Radics Viktória.

Passzázs mint átjáró a művészetek, nyelvek és kultúrák, diszciplínák között, átkelés a határokon.

Passzió mint szeszély és szenvedély, az idő feltöltése, a művészet, mint amiben végre kedvünk telik.

Obszesszió mint megszállottság és munka, mint szökés a ráció nyereségorientált táboraiból, mint ami bolhát ültet a fülekbe.

Egy palicsi művészcsaláddal lesz találkozásunk, Tolnai Ottóval, Vajdaság legjelentősebb írójával és költőjével, valamint fiával, Tolnai Szabolccsal, a filmművésszel, akinek első filmje ugyanúgy Bácskában bolyong, mint az apja hősei.

Tolnai Ottó többek között a Balkáni babér című verseskötetéből olvas fel, Szabolcs Nyári mozi című filmjét fogjuk vetíteni, melyben Lajkó Félixszel is találkozunk, és láthatunk egy különleges lírai performanszot, Erdély Andrea szabadkai színésznő önálló alkotását, mely Tolnai Ottó verseit mutatja fel „más eszközökkel”.

Az alkotókkal Radics Viktória irodalmár beszélget szenvedélyeikről, a művészetek közti csavargásaikról, kísérleteikről és kockázataikról, Bácska ihletéséről és fojtogatásáról. Hol a művészet mostanában? Mi módon lehetséges egyetemességre törni? És hogyan lehet a megszállottságunkkal együtt élni? Vers, film, kép, színészet — egyik sem marad meg a szokványos keretek közt. A vajdaságiak kirúgnak a hámból.