Műút-könyvek könyvtrailerei 01. — Láng Orsolya, Láng Dániel

(Moesko Péter: Megyünk haza. Műút-könyvek, 2019)

A könyvtrailer egy könyv mozgóképes előzetese, kedvcsinálója. A jó trailer nem árulja el a cselekményt, de közvetíti a könyv hangulatát, dinamikáit. Jelen mű Moesko Péter Megyünk haza című novelláskötetéhez készült, archív felvételek szabad felhasználásával.

Kép: Láng Orsolya, eredeti hang: Láng Dániel.

Láng Orsolya beszámolójából idézünk:

A filmnyelv egységessége érdekében sorozatban gondolkodom. Ezért választottam a found footage műfaját, vagyis a talált nyersanyagét, és ezt a technikát vittem végig mind a hat trailer esetében. Különböző kollektív gyűjteményekből és interneten hozzáférhető családi archívumokból válogattam, személyre szabottan, a művek alaphangjából és hangulatából kiindulva. A markáns elbeszélői hang vagy versbeszéd mindegyik szerző sajátja, ez adta meg a szerkezeti és kompozíciós irányt (vágás ritmusa, snittek hossza, képkivágat, kameraállás), a művekben kirajzolódó motívumok pedig visszaköszönnek a látvány elemeiben. A rendezői attitűd tulajdonképpen a vágásban nyilvánult meg. A gyűjtött nyersanyagból kiválasztottam a legkifejezőbb és formailag legadekvátabb részeket, ezeket próbáltam meg felfűzni egy narratív szálra. Mindegyik film néma, de némelyikben az alapműből kiragadott feliratokat, másokban a tipográfiára vagy a szöveg grafikai képére reflektáló íriszelést használtam. Így filmszekvenciákból álló kollázsokat hoztam létre, vagy ha úgy tetszik, olyan videoklipeket, amelyekhez a (néma) zenei aláfestést az olvasott szöveg(emlék) adja.

Szintén az egységesség érdekében kértem fel Láng Dánielt, hogy zenét szerezzen a némafilmek alá.  A koprodukció online működött: én elküldtem neki a készre vágott verziót, ő néhány nap múlva visszaküldte a hangsávot. Az élmény ismerős volt az animáció világából: amikor a hangsáv rákerül a videósávra, a látvány megelevenedik és új tartalommal telik meg. Ilyen értelemben a könyvtrailer készítése áttételes dimenziótágítás. A gondolatból létrejött írott szöveg alapján létrejött interpretáció alkotássá válik, majd az általa inspirált zene révén nyeri el önálló alkotás-voltát. Ráadásul újrahasznosított képanyagból, tehát dupla interpretációval.

A rovatot és az egyes alkotások létrejöttét támogatta: