Kikötői Hírek — angol (2022. június 22.)

A legutóbbi angol nyelvű irodalmakról szóló Kikötői Hírekben a könyves könyveket ajánlottam az olvasók szíves figyelmébe, még májusban. A júniusi hőségben azonban már nem tudom fenntartani magamról azt az eddig nagy gonddal kialakított képet, mely szerint méltóságteljesen ülök könyvtárszobámban a selyem házikabátomban, és egy pohárka sherry mellett válogatok az angol nyelvű irodalmak legfrissebb megjelenései között, hogy azokat hat hetente megosszam a rovat olvasóival. Bár korábbi cikkeim természetesen kivétel nélkül mind ilyen körülmények között születtek, mostanra meg kellett válnom mind a selyem házikabáttól, mind pedig a keményfedeles kötetektől, így magától értetődőnek tűnt, hogy heti ajánlómban is némileg csökkentett kalóriatartalmú, de magas élvezeti értékkel rendelkező olvasmányokat ajánljak, méghozzá podcast-könyvek formájában.

A podcastokat, azaz tematikus digitális audioműsorokat eleinte legtöbbször amatőrök készítették és tették közé, hiszen az internet és a nem túl drágán elérhető hangrögzítő és -szerkesztő eszközök lehetővé tették, hogy bárki saját rádióműsort vehessen fel és meg is oszthassa azt. Az elmúlt közel húsz évben azonban a műfaj már rég maga mögött hagyta a lelkes amatőrök sufniját, bár természetesen még mindig rengetegen készítenek műsorokat ebből a rétegből. A podcast ugyanis annyira népszerűvé és jövedelmezővé vált, hogy szinte kötelező kellékévé vált a kultúra hagyományos művelőinek (aligha van például olyan brit könyvkiadó, amelyik ne indított volna hosszabb vagy rövidebb életű podcastot), a pandémia során pedig még vonzóbbá vált ez a tartalomkészítési-forma, hiszen viszonylag kevéssé eszközigényes, a podcastnak szentelt platformok pedig már Magyarországon is leegyszerűsítik a terjesztési folyamatot: néhány kattintás kell csak, és a legnépszerűbb zenelejátszó-platformokon vetélkedhetünk profi stúdióban felvett, több fős stáb által készített, szponzorált műsorokkal.

Már az új média, például a YouTube legsikeresebb tartalomkészítői esetében is megfigyelhető volt, hogy a digitális platformokon sikert arató alkotók sokszor a hagyományosabb műsorformák, például a televíziózás felé léptek tovább, több-kevesebb sikerrel. Ennek fényében érthető, hogy a podcastoknál is megjelentek előbb-utóbb a könyves inkarnációk. Az olyan narratív podcastok esetén, mint például a rejtélyes sivatagi kisváros, Night Vale mindennapjait elbeszélő Welcome to Night Vale [Üdvözöljük Night Vale-ben!], az audio formátumból papírkötésbe történő átmenet egészen zökkenőmentes lehet. A Welcome to Night Vale ugyanis, bár saját műfajában meglehetősen eredeti, sikerrel használja a közönség számára már ismerős elemeket: a havonta kétszer megjelenő részek ugyanis rádióműsor formájában jelennek meg, amelyekben Night Vale hangja, Cecil Palmer és meghívott vendégei számolnak be arról, milyen újabb hátborzongató dolog történt poros és bizarr kisvárosukban. Bár a podcast báját a szereplőket megszólaltató színészek, a zene és az időközben elindult élő műsorok adják, az alapkoncepció mégis jól átültethető regénybe, ami meg is történt: az ötletgazdák, Joseph Fink és Jeffrey Cranor 2015 óta már számos, Night Vale-ben játszódó regényt írtak, amely közül az első (Üdvözöljük Night Vale-ben!) magyar nyelven is elérhető.

Ha a podcastokról beszélünk, természetesen meg kell említenünk azt a témát, amely az elmúlt néhány évben következetesen az egyik legnépszerűbbnek bizonyult: ez pedig a true crime, azaz a megtörtént bűneseteket – ideális esetben gyilkosságokat – feldolgozó sorozat. Bizonyára sokaknak ismerős Sarah Koenig oknyomozó sorozata, a Serial, amely az alkotó saját bevallása szerint is a klasszikus dickensi hagyományok alapján szeretett volna elmesélni egy történetet a szerelemről, halálról, igazságról és egyéb örökzöld témákról. Úgy tűnik, ami Dickensnek működött, működik Sarah Koenignek is: a megoldatlan bűnügyekről szóló beszámolói nem csupán milliókat érdekelnek (az első és második évad epizódjait eddig 340 millió alkalommal töltötték le), de számos true crime podcast és könyv is felbukkant a nyomában. A Serial első évada egy meggyilkolt diáklány, Hae Min Lee esetével foglalkozik, Rabia Chaudry könyve, Adnan’s Story: The Search for Truth and Justice after Serial [Adnan története: Az igazság nyomában a Serial után] pedig a podcast sikerét meglovagolva próbál új részleteket feltárni az ügyről.

Szintén gyilkosságokkal foglalkozik, de teljesen más hangnemet üt meg Karen Kilgariff és Georgia Hardstark My Favourite Murder [A kedvenc gyilkosságom] című podcastja, amelyben a két házigazda oknyomozás helyett szórakoztatási céllal beszélget gyilkosságokról és más megtörtént bűnesetekről. Időközben ebből a podcastból is született egy könyv, amely részben a bűntényekről, részben pedig az alkotókról szól. A kötet címe a podcast elhíresült zárómondata: Maradj szexi és ne ölesd meg magad! Aki kíváncsi arra, hogyan fogjon hozzá mindehhez, az már magyarul is olvashatja Kilgaroff és Hardstark könyvét.

Kevésbé vérfagyasztó témákkal szolgálhat az NPR közszolgálati rádió Pop Culture Happy Hour című podcastja, amelyben újságírók és meghívott vendégeik beszélgetnek legfrissebb kedvenceikről a népszerű kultúra területéről, legyen az a Tony-díjátadó, Emma Thompson legújabb filmje vagy a Watergate-botrányról készült filmek és sorozatok. A PCHH sikere után a podcast házigazdái közül többeknek jelent meg saját könyve, amelyek között szintén található magyarul is elérhető cím. Linda Holmesnak például 2020-ban jött ki az Evvie Drake bedobja magát című romantikus regénye, amely a személyes tragédiák utáni újrakezdésről szól. Ha azonban valaki inkább a képregények és szuperhősök iránt érdeklődne, az is számíthat a PCHH-ra: Glen Weldon The Caped Crusader [A köpenyes lovag] címmel írta meg Batman életrajzát. Vagy legalábbis egyet a sok közül.

Az említett podcastok közül mindegyiket profi stáb gyártja és lényegében szinte csak abban különböznek a hagyományos rádióműsoroktól, hogy bárhol és bármikor elérhetőek digitális formában, így a készítőknek valószínűleg rövidebb utat kellett megtenniük a nyomtatott könyves megjelenésekig, mint a saját hálószobájukból működő hobbi-podcastoknak. Emiatt talán hiányzik belőlük az amatőr produkciók közvetlensége (és technikai malőrjei), a megbízható minőség viszont garantált.
 
A Műút saját podcastja többek között a Spotify-on is elérhető.
 
Irodalom:
Rabia Chaudry: Adnan’s Story: The Search for Truth and Justice after Serial. New York: Macmillan, 2019.
Joseph Fink–Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! Szeged: Maxim, 2017.
Linda Holmes: Evvie Drake bedobja magát. Budapest: Central Könyvek, 2020.
Karen Kilgariff–Georgia Hardstark: Maradj szexi és ne ölesd meg magad! Szeged: Könyvmolyképző, 2022.
Glen Weldon: The Caped Crusader. New York: Simon & Schuster, 2017.