Tandori-kommentár

Célunk: egy(etlen aprócska) Tandori-mű értelmezése.
Végcélunk (természetesen): Tandori értelmezése.

Célunk: egy(etlen aprócska) Tandori-mű értelmezése.
Végcélunk (természetesen): Tandori értelmezése.

1. A szöveg első sorát nem értjük: „Közöny s. szintező”. Gyorsan folytassuk a szöveg további részével:
Szintez, mint ez.
Szintez, mint az.
Szintez, mint amaz.
Hipotézisünk szerint ez egy egyszerű szójáték a „szintez” igével. Jelentősége: fogódzót nyújtani a mű első sorához, amit még mindig nem értünk.
Próbáljuk ki az értelmezéshez a Wikipédia „Geodézia” c. szócikkének „Szintezés”-definícióját: (a szintezés során) „a pontok egymás közti magasságkülönbségét és/vagy a pontok alapfelület (tengerszint) feletti magasságát mérik.” Eszerint tehát „szintez”: magasságot határoz meg.
Bátorodjunk fel (szemtelenedjünk el), és folytassuk az értelmezést Krauter András Óravázlatok a Geodézia I. tantárgyhoz (előadások) című munkájának segítségével. Eszerint a magasságkülönbség meghatározásának öt alapvető lehetősége van: a hidrosztatikai szintezés, az optikai szintezés, a trigonometriai magasságmérés, a barométeres magasságmérés, valamint a fizikai magasságmérés.
Most vessünk egy újabb pillantást az értelmezendő Tandori-műre: pusztán csak a végtelenség jelét (a fekvő nyolcast) látva is azonnal beláthatjuk, hogy a műben szereplő „szintezés” az emberi értelem határain túlra visz minket, tehát legalábbis egy hatodik lehetőségre lenne szükségünk: a metafizikai magasságmérésre.  

2. Metafizikai magasságmérés: ilyen meg nincs. Célunk tehát elérhetetlen. Az esélytelenek nyugalmával térhetünk vissza  a „Közöny s. szintező” sorhoz.
„Közöny s szintező”. Így, pont nélkül feltehetőleg egy magasságot mérő ember (a metafizikai magasságmeghatározás lehetetlenségének felismeréséből fakadó) közönyéről van szó.
Igazából csak a pontot nem érjük. De azt nem is fogjuk érteni, mert a pont érthetetlen. Bátran adjuk hát hozzá a pontot a „Közöny s szintező” sorhoz.
Na meg a pont.
Megapont.
MEGAPONT.
(Mega-: „szóösszetételek előtagjaként a vele összetett fogalomnak óriási voltát jelöli — nagy, óriás-” [Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára].)
MEGAPONT.

3. Szintézis:
TANDORI DEZSŐ. MEGAPONT.
Helyben is vagyunk.

4. Végcélunk (természetesen) sincs elérve.

02