Utazás

Hétfő hajnalban Mirát telefoncsengés ébresztette. Sötét volt, bőven lett volna még ideje aludni, félálomban először azt is hitte, az ébresztőóra csörög, aztán meg azt, hogy rosszul állította be. Mire felvette a telefont, már le is tették, de a csöngetés azonnal újra is kezdődött. Felült, sőt, meg is ijedt, mi ilyen sürgős. Alíz volt az.

Hétfő hajnalban Mirát telefoncsengés ébresztette. Sötét volt, bőven lett volna még ideje aludni, félálomban először azt is hitte, az ébresztőóra csörög, aztán meg azt, hogy rosszul állította be. Mire felvette a telefont, már le is tették, de a csöngetés azonnal újra is kezdődött. Felült, sőt, meg is ijedt, mi ilyen sürgős. Alíz volt az.

— Ébredj fel — mondta sürgetően —, utaznod kell. Utasítás jött a központból, a szerdai Hegyi Napba be kell tennünk egy anyagot. Ma utazol, éjjel visszaérsz, reggel megírod, délutánra ellenőrzik.

— Micsoda? — Mira fel sem fogta, mit hall. — Milyen anyagot? Hová utazom?

— Lentre mész — mondta Aliz most már nyugodtabb hangon. — Hála Istennek, elértelek. Már azt hittem, sosem veszed fel a telefont.

— Ne haragudj — motyogta gépiesen Mira. Még mindig nem esett le neki a tantusz.

— Kelj fel — sürgette Aliz —, fél óra múlva ott lesz érted az autó.

Mira most már teljes figyelmével koncentrált.

— Hová is megyek pontosan? És miért nem te utazol?

— Tegnap este kificamodott a bokám: Úgy néz ki, mint egy padlizsán.

— Jaj, szegénykém. Mi történt?

— Tangópartin voltam — sóhajtott Aliz. — Most egy ideig biztosan nem megyek újra. De nem ez a lényeg. Hanem hogy lentre mész.

— Még sosem jártam ott.

— Tudom. Most intézik az engedélyed. Már éjfélkor elindítottam az ügyet. Az előbb hívtak, hogy rendben van. Leinformáltak és megkaptad az utazási engedélyt.

— Leinformáltak? Hogyan?

— Ezzel ne törődj. A sofőr majd odakanyarodik a központba, és ott a portán megkapod az engedélyedet. Ő is átveheti ott az útirányt meg a menetlevelet.

— Rendben — komolyodott el Mira. — De hová megyek, mit nézek meg, és mit kell írnom, mi legyen benne az üzenet? Mennyi a terjedelem?

— Ez a beszéd! — kiáltott Aliz. — Tudtam, hogy számíthatok rád. Egy üzemben készítesz tudósítást arról, hogy hogyan folyik a munka, és hogyan élnek az emberek. Megnézed a szállásukat is. Arról, hogy pontosan mit állítanak elő az üzemben, nem kell részletesen beszámolnod, sőt. Jobb, ha ez aspektus kissé elmosódott: ne is érdeklődj túlzottan. Inkább általános képet rajzolj, arra kíváncsiak az olvasók, hogy milyen ott az élet, milyenek a mindennapok. Feltétlenül ki kell érződnie a cikkből, hogy az élet odalent békés, a dolgok jól mennek.

Mira bólogatott. Papírt és tollat vett elő az éjjeliszekrénye fiókjából, a telefont a vállához szorította, a felhúzott térdén jegyzetelt.

— Ezen a telepen még én sem jártam. Nem ismerem az ottaniakat. Annyit viszont még elmondok neked, hogy azt hallottam, némi aggodalom alakult ki egyes olvasókban a néhány héttel korábbi lenti földrengés miatt. Itt is lehetett érezni.

— Tehát akkor beszéljek a földrengésről az ottaniakkal?

— Nem feltétlenül. Sokkal inkább az a cél, hogy az olvasókat megnyugtassuk: a földrengésnek semmilyen következménye nem volt. Hogy minden rendben van. Hogy odalent minden csendes.

— De miért ne lenne?

— Létezik egy babona — halkult el Aliz hangja —, amely szerint a földrengést az váltja ki, ha valaki ki akarja nyitni az ide vezető kaput.

— Erről már hallottam én is. Igaz lenne?

— Egy frászt igaz! — csattant fel Aliz. — Nehogy elkezdj nekem tényfeltárni! Írd meg szépen a beszámolót. Semmiféle ajtóról nem beszélsz senkivel egy szót sem.

— Rendben, rendben. Mindent úgy csinálok, ahogy mondtad. Fotózzak is?

— Nem. Képeket majd kapunk.