Mészöly Miklós Az ablakmosó című darabja Miskolcon (1963. március 15.)

Mészöly Miklós Az ablakmosó című darabja Miskolcon (1963. március 15.). Az összeállítást Moklovsky Réka szerkesztette. Az összeállításban a dokumentumok mellett olvasható a bemutató utáni Értelmiségi Ankét vitaanyaga Márjánovics Diána szövegközlésében, valamint Sándor Iván esszéje, aki látta az 1963-as előadást, és tudósított is róla.

Az itt közölt dokumentumok az 1957-ben írt Az ablakmosó című burleszk-tragédiájának miskolci bemutatójára vonatkoznak. A darab a Miskolci Nemzeti Színház kísérleti színpadán 1963. március 15-én debütált, utána a másnapra tervezett előadást ugyan még megtartották, ám ezt követően a darabot nem adták elő többször, és annak lehetősége is meghiúsult, hogy Budapesten mutassák be. A Miskolci Nemzeti Színház levéltárából és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogatott korabeli fényképek, dokumentumok, újságcikkek bepillantást nyújtanak a Mészöly írói pályája szempontjából is jelentős esemény körülményeibe.

A helyi történések megvilágítását szolgálja a Miskolcon működő Értelmiségi Klubnak a bemutató másnapján (1963. március 16.), mások mellett a darabot rendező Ruttkai Ottó és a szerző, Mészöly Miklós részvételével lebonyolított ankétjának eredeti, gépelt Vitaanyaga is, Márjánovics Diána szövegközlésében. (Az Értelmiségi Klub a Társadalom és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat szervezésében működött, és az 1950–1960-as években Miskolc kulturális és tudományos életében fontos szerepet töltött be. A korabeli sajtóban nem található alapításra utaló írás, viszont számos program szerepel a TTIT Értelmiségi klubjának szervezésében, amely többféle írásmóddal szerepel: kis és nagy kezdőbetűvel egyaránt. Tagjai a város kulturális és tudományos intézményeihez köthetőek, valamint írók, költők, tudománnyal foglalkozó szakemberek. A lapokban megjelent hirdetésekből kiderül, hogy rendszeresen szerveztek előadásokat, beszélgetéseket az érdeklődők számára. Ami a tagokat illeti, az 1956-os események kapcsán említenek néhány személyt, akik részt vett a Klub működésében. – Csoma-Simon Mária könyvtáros és szolgáltatási osztályvezető szíves közlése a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének hozzájárulásával.) Az összeállítást végül Sándor Iván író, kritikus esszéje zárja, aki a Film, Színház, Muzsika munkatársaként részt vett a premieren, és azon kevesek közé tartozik, akik Mészöly alkotását pozitívan bírálták el — kérésünkre felelevenítette ötvenhét évvel ezelőtti benyomásait.

A teljes tematikus blokkért kattints IDE!