szerk.éj — Online Kulturális Szerkesztőségek Éjszakája

Szeptember utolsó szombatján (28-án) első alkalommal valósul meg az online kulturális szerkesztőségek éjszakája (szerk.éj) a Kortárs Online szervezésében. Az esemény délután két órától éjszakába nyúlóan kínál ingyenes programokat a Jurányi Inkubátorház tereiben (1027 Budapest, Jurányi utca 1–3.).

Sz_logo_fugg 2Szeptember utolsó szombatján (28-án) első alkalommal valósul meg az online kulturális szerkesztőségek éjszakája (szerk.éj) a Kortárs Online szervezésében. Az esemény délután két órától éjszakába nyúlóan kínál ingyenes programokat a Jurányi Inkubátorház tereiben (1027 Budapest, Jurányi utca 1–3.).

A résztvevő portálok összefogásán alapuló rendezvény célja a különböző kulturális (irodalmi, filmes, színházi, összművészeti) szerkesztőségek bemutatkozása, hiszen napjaink online szerkesztőségi munkája jócskán túlnyúlik a virtuális téren. A szerk.éjen lehetőség nyílik szerkesztők, pályakezdő vagy már publikáló szerzők, olvasók és a kultúra iránt érdeklődők kötetlen találkozására, illetve annak megtapasztalására, hogy az interneten zajló szerkesztői munka mögött valódi, a kultúrát közvetítő és alakító műhelyek állnak. Ezt vetítéssel egybekötött, performanszokká, revükké komponált könyv-, és lapszámbemutatók, valamint felolvasások bizonyítják majd.

A különböző műfajok és médiumok termékeny érintkezéséről a Gólem Színház szatirikus hírrevü-előadása, vagy a Slam Poetry Budapest képviselőinek összeállítása és interaktív workshopja ad ízelítőt az esti programban. Ebből természetesen a zene sem maradhat ki: az Irodalmi Jelen verskoncertjén Tom Waits és Leonard Cohen dalai csendülnek fel, hogy a szemünk láttára, fülünk hallatára váljon versből koncert, a hírekből pedig színház. .

Mindemellett szakmai kérdésekről is szó esik majd: lévén, hogy a netes felületek a hazai folyóirat-kultúra gazdag hagyományának folytatói, megkerülhetetlen az online kritikák egyre nagyobb jelentősége mellett a műfaj sajátosságaival, problematikájával számot vetni. Erre vállalkoznak majd a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: a kritikusok mellett kiadói részről Mészáros Sándor (Kalligram), szerkesztői oldalról többek között Ugrai István (7ora7.hu), Urfi Péter (Magyar Narancs) vagy Várhegyi András (Fidelio.hu). Az elmúlt év sikeres innovatív kulturális projekjeinek (Vagány Históriák; Jövőnéző könyvtrailer-pályázat; Rájátszás; Olvasás Éjszakája; Litera Szilveszter) szervezői pedig külön pódiumbeszélgetésen beszélnek arról, hogyan lehet a kultúra sikeres termék, illetve milyen szerepet vállalhatnak ebben az egyes online felületek. .

Az ismerkedésen, programokon kívül lehetőség lesz a folyóiratok újrahasznosítására papírékszerek formájában, sőt, akinek kiadatlan írásai lapulnak otthon a fiókban, hozza el! A megmutatkozási kedvet nemcsak a szerkesztőségek standjai, nyitott műhelyei, de a Podmaniczky Szilárd vezette Librarius portál Élményszigete is igyekeznek bátorítani, mielőtt az éjféli tombolahúzásra sort kerítenénk. Utóbbin a résztvevő szerkesztőségek által felkínált különleges, dedikált könyvpéldányokat, kiadványokat sorsoljuk ki. A helyszínről többek között forgatással tudósít többek a KultúrPart stábja! .

A program az NKA támogatásával valósul meg. A belépés (a Gólem Színház előadása kivételével) ingyenes. .

Az eseményen részt vevő szerkesztőségek: Ambroozia.hu, Apokrif Online, Campus Online, FÉLonline, Irodalmi Jelen Online, Kortárs Online, Kultúra és Kritika, KultúrPart, Librarius, Litera, Műút portál, prae.hu, SFmag.hu, Spanyolnátha, ÚjNautilus portál.

A program további résztvevői, fellépői: 7ora7.hu, A 7. sor közepe, Ellenfény Online, Fidelio.hu, Filmtekercs.hu, FISZ, Gólem Színház, Imponderabiliák Slam Team, Írók Boltja, JAK, KönyvesBlog, Magyar Narancs, Norsy Táska, Prizma, Slam Poetry Budapest, SPN Krú, Szépírók Társasága, Színházi Kritikusok Céhe, Új Könyvpiac.

További információ: www.facebook.com/szerk.ej

szerkPlakV