Az Európai Unió Irodalmi Díja

Az Európai Unió Irodalmi Díját a negyvenkettő közül minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg, aki „emerging writer”-ként már nem pályakezdő, de még nem tartozik a legelismertebb írók közé. A díjat hároméves ciklusokban adják ki, és a 2019-es évben Ausztria, Finnország, Grúzia, Írország, Olaszország, Litvánia, Románia, Lengyelország, Görögország, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Ukrajna mellett Magyarország is újra sorra kerül.

A díjra olyan, Magyarországon élő szerző jelölhető, akinek a szeptemberben Brüsszelben esedékes díjátadót megelőző másfél évben fontos könyve jelent meg.

A maximum öt nevet tartalmazó rövid lista (shortlist) 2019. március 28-ig kell, hogy eljusson a díjat alapító három szervezet (European and International Booksellers Federation, European Writers’ Council, Federation of European Publishers) konzorciumához, a végső jelöltről pedig 2019. április 15-ig kell dönteni.

Az 5000 euróval járó díjat Magyarországon eddig Szécsi Noémi (2009), Horváth Viktor (2012) és Szvoren Edina (2015) és nyerte el.

A díj szabályzata szerint a minimum 3, maximum 5 fős zsűri tagjai kritikusok, kiadók, könyvkereskedők, írószervezetek elnökei. A 2019. évi magyar zsűri tagjai: Szkárosi Endre (költő, műfordító, irodalomtörténész, tanár, a Szépírók Társasága elnöke); Joëlle Dufeuilly (francia műfordító); Deczki Sarolta (kritikus, irodalomtörténész, filozófus); Kőrössi P. József (író, könyvkiadó, szerkesztő); Szolláth Dávid (irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő).