Titkos napló a 2016-os Szöveggyár-táborból

Életem első hajnali vonatozásán vagyok túl. Nagy örömömre elállt a vihar, ami besárgította az általam belátható eget, és esőfüggönnyel borította az erkélyt, így semmi nem gátolt meg abban, hogy elinduljak otthonról az állomásra, és felszálljak a Budapestre tartó vonatra.

1.nap
Életem első hajnali vonatozásán vagyok túl. Nagy örömömre elállt a vihar, ami besárgította az általam belátható eget, és esőfüggönnyel borította az erkélyt, így semmi nem gátolt meg abban, hogy elinduljak otthonról az állomásra, és felszálljak a Budapestre tartó vonatra.
Amíg ébren voltam, néhány részegnek köszönhetően megismertem az „albinó migráns” és „albinó cigány” kifejezéseket, bár szívesen megúsztam volna ezt a tapasztalatot. A Déliben egy helyi dolgozó keltett. A Keletitől kezdve Esztivel és Rákóczi Zolival utaztam együtt. Fülöp Barni és Csanád is feltűntek a vonaton. Rákóczi Zoli újra kifejtette, milyen verseket nem tart jónak. Nem igazán értem, mit akart mondani.
A Tiszaiban minimálisan bővült a társaság, majd megérkeztünk a Gyárba. Mindenki megérkezett. Csanád és Barni felfedezték gyermeki énjüket egy túlméretezett padnak köszönhetően.
Jenei László tartotta az első előadást , hogy bevezessen minket a kritikusi szakma, az elitizmus és a stílusirányzatok figyelmenkívülhagyásának összefüggéseibe.
Az Öntödébe mentünk. Visszaérkezésünk után néhányan áttelepültünk a szivacstengerbe. Barna elkeseredett utóvédharcba kezdett egy pajzsként használt szivacs segítségével a rázúdulók ellen.

2.nap
A szivacstengerben ébredtem hajnali hat körül. Nem emlékszem, hogy aludtam el. Utólag tudtam meg, hogy ez micsoda teljesítmény: bár a tízfős mentőexpedíció nem talált meg, nem estem egyetlen belémhuppanó bicikli áldozatául sem.
Nyilas Atilla előadása a képeket állította középpontba, mindenkinek mondania kellett egy költői vagy egyéb képet irodalmi emlékei közül.
Sopotnik Zoltán bemutatta Bólya Péter munkásságát, illetve a szerző Az udvar közepe című novelláját. Kreatívírás-feladat következett: naplószerűen írni A Vasgyár közepe címmel. A kiválasztott narrátorok a hűtőt és söreit féltő gyári munkástól a szimmetriamániás Zoliig terjedtek.

3.nap
Lóri rákérdez, hogy állok a naplóírással. Mondom, hogy az első nap feléig vagyok meg vele. Elhatározom, hogy befejezem végre, de a közeli kisbolt 140 Ft-os söre jobban megmozgatja a fantáziámat.
Gaborják Ádám könyvajánl, beszél a zenéről, és arról, bármennyire is előtérbe került az internet, az emberek még mindig gondolkoznak könyvben, és könyvben gondolkoznak.
Lakatos István fotókat hoz. Karaktert kell alkotni hozzájuk és párbeszédes történeteket róluk megadott helyszínekkel. A vérvonalát a disznóktól féltő családapa nekimegy egy fának, csomagtartójában egy hetvenéves DJ és egy kigyúrt férfi kuporog. A kommunista érzelmű nyugdíjas megfelelő kriptát keres elhunyt párjának. A nem is olyan távoli galaxisban rendezett valóságshow az emberiség kihalását idézheti elő.

Vége felirat, stáblista, Öntöde.