Fiatal írók közleménye

Szeretnénk, ha kérdés- és problémafelvetési lehetőséget kapna minden érdekelt, beleértve, akiknek szakmai sorsáról, előmeneteléről szó van, vagyis a fiatal, pályakezdő nemzedék.

Írásunkban a napokban az irodalmi és kulturális életet felkavaró, Orbán János Dénes nevéhez fűződő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által, 150 millió forintos állami támogatással létrejövő Íróakadémia hírére, és a hír megjelenését követő vitára reflektálunk. Mi, alulírott, egymástól független fiatal alkotók, úgy látjuk, az akadémia egyik célcsoportját képezzük; ez idáig nem volt lehetőségünk kifejteni észrevételeinket, kérdéseinket és kéréseinket, melyeket az alábbi cikkekre alapozunk:

Margóra kerülnek a fiatalíró-szervezetek?
„…fantáziánk mindig is több lesz, mint pénzünk.” – Orbán János Dénes interjú
Túlmennek a határon
Krusovszky Dénes: Kedves fiatal író, ne hagyd magad!
Magyar író kerestetik: 150 millió tehetségvadászatra
Orbán János Dénes: A művészet folyamatosan frissülésre szorul

1.) Fő igényünk olyan kulturális viszonyokat és irodalmi életet teremteni Magyarországon, amely nem politikai törésvonalak mentén szerveződik. Nem szeretnénk, ha bármilyen szakmai programban, szervezetben, kulturális kezdeményezésben való részvétel pártpolitikai állásfoglalást jelentene. Nem szeretnénk oldalakban, szekértáborokban, politikai érdekkörökben gondolkodni, nem szeretnénk, hogy adott helyekre azért ne mehessünk, adott beszélgetésekben azért ne vehessünk részt, adott emberekkel azért ne tarthassunk kapcsolatot, mert azzal politikai önmegbélyegzést érünk el. Úgy gondoljuk, hogy az egyik elsődleges küldetés lenne ezt a kettéosztottságot felszámolni. A rendszerváltás óta eltelt annyi idő, hogy a mi generációnk lehetne az első, ahol ez a polarizáltság megszűnik, ahol nincsenek vélt vagy valós „támogatottak”, „tűrtek” és „tiltottak”.

2.) Bár e levél fogalmazói közül nem mindnyájan vagyunk akár a FISZ, akár a JAK tagjai, tevékenységüket figyelemmel követjük, programjaikon részt veszünk, ez alapján pedig kijelenthetjük, hogy a „tehetséggondozást” (amellyel röviden összefoglalható az Íróakadémia profilja) magas színvonalon ellátja e két szervezet. Ide sorolnánk a Műút folyóirat Szöveggyár táborát és az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által évente megrendezett kárpát-medencei diákírók és diákköltők találkozóját is, valamint további szerkesztők, költők nem intézményesített, a fiatal irodalom kinevelése és ápolása érdekében tett személyes fáradozásait is. Aggályosnak tartjuk tehát, hogy az Íróakadémia létrehozása előtt nem egyeztettek, és nem kérték ki szakmai véleményét az irodalmi tehetséggondozásban sok éve példaértékűen és megkerülhetetlenül tevékenykedő szervezeteknek és személyeknek.

3.) Jogosnak tartjuk azt a félelmet és felvetést az elmúlt évek kultúrpolitikai tervei és döntései alapján, amely arról szól, hogy egy látszólag ad hoc módon, figyelmetlenül létrejövő, szakmailag korántsem megalapozottnak tűnő kezdeményezésről van szó, egy olyan mesterséges módon létrehozott konkurenciáról, amelyet nem kizárhatóan pártpolitikai érdekek mozgatnak. Azért, hogy az ügyben tisztán lássunk és aggályaink eloszoljanak vagy megerősödjenek, esetleg árnyalódjanak, szeretnénk egy nyílt, személyes vitát kezdeményezni, amin az érintettek részt vesznek.

4.) Ebben a vitában szeretnénk, ha kérdés- és problémafelvetési lehetőséget kapna minden érdekelt, beleértve, akiknek szakmai sorsáról, előmeneteléről szó van, vagyis a fiatal, pályakezdő nemzedék.

5.) Véleményünk szerint első lépés a méltó, előítélet-mentes párbeszéd, lehetőleg nyilvánosan és személyesen, hisz egyértelműen egymás mellett való elbeszélés folyik a nyílt levelekben, az interjúkban és a kommentekben. (Szándékosan nem is nevezzük ezért közleményünket nyílt levélnek: reakciót, válaszokat személyesen várunk.)

6.) Amennyiben minden érintett hajlandó a témáról szóló kerekasztal-beszélgetésre, kérjük, jelezzék. A gyakorlati feltételek biztosítását és a szervezést, mint független fiatal pályakezdők, szívesen magunkra vállaljuk.

Budapest, 2016. január 20.

A közlemény megfogalmazói: 

Biró Krisztián, Dobány Péter, Kovács Márton, Szurdi Panni, Vida Kamilla
(Kapcsolat: fiatalirodalom@gmail.com )

A kezdeményezéshez csatlakoztak:

Asbóth Balázs
Bende Tamás
Borda Réka
Braun Barna
Csete Soma
Csombor Rita
Drábik Janka Dorottya
Egri Dorottya
Eőry Zsófia
Farkas Kristóf
Fehér Renátó
Ferencz Mónika
Ferencz Orsolya
Gál Soma
Gelencsér Milán
Hegedüs Benjámin Jutas
Hepp Iván
Hódi Virág Noémi
Horváth Eszter
Horváth Imre Olivér
Hubai Gábor
Hutvágner Éva
Hyross Ferenc
Juhász Erika
Juhász Tibor
Jusztin-Horváth Dorottya
Katona Ágota
Kopcsányi Lilla
Kozma Leila
Körtesi Márton
Lengyel Flóra
Luterán Lajos
Mátyás Ferenc
Miklya Csanád
Miklya Emese Sára
Mikos Ákos
Mohácsi Balázs
Molnár Levente
Mucha Attila
Munding Márton
Nagy Dániel
Pálinkás Anna
Papp Katalin
Paszterkó Viktor
Polák Péter
Rákóczi Zoltán
Sándor Júlia
Seres Lili Hanna
Stermeczky Zsolt Gábor
Szabady Shira
Szabó Imola Julianna
Szegedi Fanni
Szenderák Bence
Székely Örs
Tillmann Ármin
Tímár Benjámin
Tóth Kinga
Tóth Roland
Tuza Mónika Tünde
Őry István
Új Krisztina
Vajna Ádám
Varjú Dániel
Vas Máté
Zilahi Anna