Balázs Zoltán újra színészként látható!

Balázs Zoltán színész-rendező, az idei évadban megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Maladype Színház vezetője hat évvel ezelőtt, egy Ariane Mnouchkine-nal készült interjúban figyelt fel Viktor Kravcsenko Én a szabadságot választottam című művére, amelyet a világhírű francia színházi alkotó élete öt legmeghatározóbb könyve között említett. Viktor Kravcsenko Los Angelesben élő fiával és jogörökösével folytatott hároméves előkészítő tárgyalássorozat után a Maladype 2015 áprilisában a kizárólagos jogok birtokában saját kiadásban jelentette meg az író világsikerű bestsellerét. Az eredeti, 1946-ban megjelent mű elsőként adott hírt a szovjet terror működési mechanizmusáról.

„Tudni kell meghallgatni és meghallani a szemtanúkat.
Nagyon-nagyon sokat gondolok Kravcsenkóra.”
(Ariane Mnouchkine)

 

Balázs ZoltánBalázs Zoltán színész-rendező, az idei évadban megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Maladype Színház vezetője hat évvel ezelőtt, egy Ariane Mnouchkine-nal készült interjúban figyelt fel Viktor Kravcsenko Én a szabadságot választottam című művére, amelyet a világhírű francia színházi alkotó élete öt legmeghatározóbb könyve között említett. Viktor Kravcsenko Los Angelesben élő fiával és jogörökösével folytatott hároméves előkészítő tárgyalássorozat után a Maladype 2015 áprilisában a kizárólagos jogok birtokában saját kiadásban jelentette meg az író világsikerű bestsellerét. Az eredeti, 1946-ban megjelent mű elsőként adott hírt a szovjet terror működési mechanizmusáról.
A könyv Magyarországon először Konok Péter fordításában, Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész borítótervével a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelent meg. A kötet sajtóbemutatóját a Maladype november 6-án 17 órakor tartja az Írók Boltjában. A könyvet — melyben az is világossá lesz, hogy nincs olyan társadalmi rendszer, amelyben megkerülhető a személyes felelősség kérdése —, a kötet elején Kiss Ilona, irodalomtörténész, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ volt igazgatója személyes hangvételű gondolataival ajánlja az olvasók figyelmébe.

Ezt követően Kravcsenko Sztálin elleni vádirattal felérő önéletrajzának dramatizált változatát Balázs Zoltán előadásában „egyszemélyes kiáltványként” láthatja a közönség a színház állandó játszóhelyén, a Mikszáth téri Bázison. Az előadásra épül a „Kravcsenko-ügy” elnevezésű több fázisú nevelési program is, amely szakértők és pedagógusok bevonásával, különböző civil szervezetek együttműködésével valósul meg.

A november 14-én 19:30-kor bemutatásra kerülő előadás iránti fokozott érdeklődés alapja, hogy Balázs Zoltánt újra színészként láthatja a közönség, aktualitását pedig növeli a jelenlegi nemzetközi társadalmi folyamatok és demokratikus értékek iránti koncentrált figyelem.

Viktor Kravcsenko
Viktor Kravcsenko

A könyv magyarországi bemutatójának időpontja és helyszíne:

2015. november 6. (péntek), 17:00, Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)
A szerzőt és a kötetet bemutatják:
Csepeli György, szociológus, szociálpszichológus, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke
Konok Péter, történész, a kötet fordítója
Sz. Bíró Zoltán, történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet főmunkatársa
Balázs Zoltán, színész, rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője

A színházi előadás bemutatójának időpontja és helyszíne:

2015. november 14. (szombat), 19:30, Maladype Bázis (1088 Budapest, Mikszáth tér 2. I. emelet)

„Könyvemet Oroszország népének ajánlom, akik közé magam is tartozom. Azokra a milliókra emlékezem vele, akik a szovjet abszolutizmus elleni harcban pusztultak el, arra a sokmillió ártatlan emberre, akik ma is a Kreml megszámlálhatatlan börtönében és kényszermunkatáborában sorvadnak, arra a milliónyi honfitársamra, akik szeretett hazám védelmében estek el, az orosz nép jobb jövőjéről álmodva. Azoknak a haladó gondolkodású és társadalmi igazságra törekvő embereknek ajánlom könyvemet világszerte, akik támogatják a szabad, demokratikus Oroszország megteremtéséért vívott harcot. Szabad és demokratikus Oroszország nélkül sosem valósulhat meg a tartós béke a földön.”
Viktor Kravcsenko, New York, 1946. február 11.