Sárkány

A sarokban ül egy sebhelyes arcú lány, tök egyedül. Vörös hajú, van egy vágás a szemétől a szája sarkáig. Elég ijesztő, nem is figyelek, hogy mivel fűznek épp a fiúk, lehet, hogy nem fűznek, csak beszélgetnek, nem tudom, a lányt nézem. Egy rossz pillanatában megvágta az amúgy szép, szabályos arcát? Vagy összekapott a szerelmével, az apjával, a testvérével? Hogy tud így tükörbe nézni?

— Tudtad, hogy jövőre a kecske éve lesz?
— Ki nem szarja le a kecskéket, gyere, igyunk még egy felest, ez a Kakas, más állat nem kell ide.

Vodkaakció van. Lehetne tequila is, eddig az volt csütörtökön, most megcserélték. A srácok nagyon otthonosan mozognak a Kakasban. Itt mindenki otthonosan mozog, aki nem alszik az asztalra borulva. A sörösrekeszek és az üres hordók feltornyozva az út közepén. Kivihetnék, alig lehet elférni mellette, bár így is sokan vannak még fél ötkor is.

A sarokban ül egy sebhelyes arcú lány, tök egyedül. Vörös hajú, van egy vágás a szemétől a szája sarkáig. Elég ijesztő, nem is figyelek, hogy mivel fűznek épp a fiúk, lehet, hogy nem fűznek, csak beszélgetnek, nem tudom, a lányt nézem. Egy rossz pillanatában megvágta az amúgy szép, szabályos arcát? Vagy összekapott a szerelmével, az apjával, a testvérével? Hogy tud így tükörbe nézni? Mi veheti rá, hogy beüljön egy kocsmába? Itt nem nézik ki, ide akar elbújni, itt legalább társaságban van? Hogy tudnék segíteni neki?

— Ti mit csinálnátok, ha szétvagdosnák az arcotokat?
Úristen, ezt hangosan mondtam?
— Hogy mi van? Ez meg hogy jutott eszedbe?
— Én rögtön elmenekülnék, ha valaki egy késsel hadonászna előttem.
— Én meg kicsavarnám a kezéből, és tökön szúrnám.
— Ja! Tényleg! De hogy jutott ez eszedbe?

Nagyon hangosan beszélnek a fiúk, biztos meghallotta szegény lány… Hogy lehetek ennyire tapintatlan paraszt? Haza kéne mennem inkább, késő van.
— Ne menj már! Csak még egy kört!

Mindig iszom még egy kört. Aztán még egyet, és még egyet.

Tegnap éjjel mintha azt mesélte volna az egyik fiú, hogy néhány cégnél bevezették, hogy tükröt tesznek a call centeresek asztalához. Ha nézned kell magad, miközben telefonálsz, tetszeni akarsz magadnak, ezért kedvesebb az arckifejezésed és a hangod is. Az ügyfelek elégedettebbek.

Szerintem a szétvagdosott arcoktól kanyarodtunk a tükörképünk nézegetéséhez. A barátaim szerint az ilyen lányok, mármint nemcsak a sebhelyes arcúak, hanem a csúnya lányok vagy akik nem szeretik magukat eléggé, kiiktatnak a lakásból minden tükröt.

Most én is örülnék, ha még a vécében sem lenne tükör a munkahelyemen. Csak gratulálni tudok magamnak, nem is másnapos vagyok, hanem részeg, pedig be kellett volna érni, ma tényleg időben be kellett volna érni, hogy év végén kapjak valami prémiumot, ne a munka fontosságáról és komolyan vételéről beszélgessenek el velem ismételten. Én értem, hogy fontos behajtani ezt a sok-sok pénzt, fontos a telefonba is mosolyogni satöbbi. De hogy miért nem mindegy, hogy reggel fél kilenctől vagyok ott vagy csak fél tíztől, azt nem.

Hiába tettem fel három kiló sminket, nem segít, bár az utcán megnéztek a férfiak így is. Általában mosolygok, valószínűleg ezért. Valamilyen Andrea szerint, aki kitalált egy női-férfi intimtornát, amikor megyünk az utcán, akkor mozgó puncik vagyunk. A rádióban beszélt egy női egészségről és szépségről szóló műsorban, mondta, hogy mindent lecsupaszítva csak ennyi a lényeg. Elég szexista megközelítés, de sokszor eszembe jut, ha épp rohanok valahová, hogy suhanó punci vagyok, és akkor mosolygok.

Sárkány vagyok, szelídítetlen és szabad Kata szerint, aki annyira izgalmasnak tartja a horoszkópokat, mint Einstein a relativitáselméletet, és kb. annyira komolyan is veszi. Szerinte a kecske éve a nyugalom és a higgadtság éve lesz. Kivéve a sárkány jegyben születetteknek, mert nekik változásokat hoz ez az év. Csak észre kell venni és megragadni a lehetőséget. Csak. Hát köszi.

Nem mosolygok, most nem, folyamatosan az összevagdosott lány jár a fejemben. Hogy tudnék neki segíteni? Például ha a vécében nem gázoltam volna keresztül rajta, miközben próbálja helyreigazítani a sminkjét? Mit keresett a Kakasban éjjel, egyedül?